Draaistroomdispuut WALDUR

Agenda

Recente Activiteiten

Excursie Edea - Elektriciteitsvoorziening DSM - donderdag 18 september 2014
18 september we have organised an excursion to Edea, which runs the powerplant and complementary facilities for DSM. We will get a presentation of their main activities and a guided tour through their facilities: e.a. 150kV substation, 10kV substation, control center and a CHP plant. Afterwards we will have some time for discussion and some small drinks. The excursion will be in the morning, so we will be back in time for the afternoon lectures. It is necessary to sign up for this excursion before Monday 15 september. Cost will be € 2.50 for members and € 5 for non-members.
Meer info

Begunstigersdag - vrijdag 31 mei 2013
Hier alvast de eerste aankondiging over de begunstigersdag om je agenda voor deze dag vrij te houden. Op vrijdag 31 mei 2013 gaan we weer op pad met onze begunstigers en leden. We zullen alvast een klein tipje van de sluier oplichten: Het thema heeft iets te maken met Offshore, we gaan naar bedrijven waar je niet elke dag komt, én het diner wordt om nooit te vergeten!! Dus dames en heren, 31 mei 2013 is bij deze bezet! (Wordt vervolgd)

Waldurs verjaardag borrel - vrijdag 19 april 2013
Ter gelegenheid van Waldur zijn 41ste verjaardag op 1 april 2013 willen wij graag een borrel geven. Hiervoor nodigen wij onze leden, begunstigers en medewerkers van de EPE en EES groep uit. Als het goed weer is, zullen we deze borrel net voor het Potentiaal houden. Mocht het geen goed weer zijn, dan wijken we uit naar het Walhalla. Voor een knabbeltje en "vullende hapjes" in de avond wordt gezorgd.

ALV Waldur - dinsdag 5 maart 2013
Er is weer een ALV opkomst en wel op dinsdag 5 maart. Ditmaal zal er een bestuurswissel plaats gaan vinden. Ralph Stassen en Willie van Meijl zullen het bestuur gaan verlaten, na een lange tijd trouwe dienst. Maar niet getreurd, er zijn ook twee opvolgers gevonden. Herwart Gärtner en Jeroen Linnartz zullen een bestuursplaats innemen, na instemming van de ALV.

Lunchlezing - DNV KEMA - dinsdag 19 februari 2013
Er staat weer een lunchlezing op de planning, ditmaal van DNV KEMA. Waarschijnlijk zal dit bedrijf bij jullie bekend staan om haar testlaboratoria. Echter hebben ze nog meer activiteiten, waaronder consultancy. Jasper Frunt zal zijn verhaal onder andere doen over balanshandhaving van het elektriciteitsnet, waar hij een expert in is.
Meer info

Excursie - Delta Elektronika - donderdag 7 februari 2013
Op deze dag zullen we naar Zierikzee, in Zeeland, gaan. Hier is Delta Elektronika gevestigd, die iedereen kent van de bekende Delta voedingen. De lunch is natuurlijk inbegrepen. Mocht iedereen nog een biertje lusten achteraf, dan gaan we nog even het locale café in.
Meer info

Nieuwjaarsborrel - donderdag 10 januari 2013
Op donderdag 10 januari zal waldur i.s.m. de EPE groep de jaarlijkse nieuwjaarsborrel organiseren. Dit zal wederom een dag van plezier, drinken en eten worden.
Meer info

Strukton en Brush - woensdag 24 oktober 2012
Volgende week reist Waldur weer eens af naar het westen van het land. Hier zullen we een bezoek brengen aan Brush HMA en Strukton Rolling Stock. Brush HMA is een van de grootste onafhankelijke producenten van gas- en stoomturbine gedreven generatoren. Daarnaast maakt Brush HMA ook power management-, beveiligings- en AC tractiesystemen. Strukton Rolling Stock biedt technologische oplossingen voor de gehele levenscyclus van de trein, van aandrijving en beveiliging tot energiemanagement en onderhoud. Next week Waldur will once again travel to the west of the country. Here we will pay a visit to Brush HMA and Strukton Rolling Stock. Brush HMA is one of the largest independent manufacturers of gas- and steam turbine driven generators. Besides that Brush HMA also produces power management-, protection- and AC traction systems. Strukton Rolling Stock offers technological solutions for the whole life cycle of the train, from traction and protection to energy management and maintenance.
Meer info

Lunch Lezing TenneT - woensdag 17 oktober 2012
Het is weer zover, Waldur houdt zijn jaarlijkse lunchlezing in samenwerking met TenneT. Het onedwerp van dit je is het randstadnet 380kV kabel netwerk en tevens Energiemarkt en balanshandhaving.
Meer info

Lustrum reis Waldur i.s.m. ODIN en IEEE studentbranch eindhoven - maandag 10 september 2012
Door Waldur, ODIN en IEEE is er weer een reis georganireed. Wederom hebben we Duitsland bezocht, met name de universiteit in Stuttgart, maar dit maal zijn we doorgereisd naar Zurich en Geneve waar we ver schillende bedrijven en instanties hebben bezocht. Het eerste bedrijf was ABB halfgeleiders in Zurich hierna zijn de VN en ITU bezocht en als klap op de vuurpijl hebben we CERN op de laatste dag bezocht. Uiteraard is de week afgesloten met een etentje en een lekker pilsje.

Lustrum borrel Waldur - donderdag 21 juni 2012
Het 8ste lustrum van waldur is reeds begonnen en dit willen we groots vieren door een borrel te organiseren die voor iedereen vrij beschikbaar is.
Meer info

Croon - woensdag 13 juni 2012
korte presentatie en een rondleiding op een boot en transformator
Meer info

Begunstigersdag - vrijdag 25 mei 2012
Dit jaar vindt de begunstigersdag plaats op vrijdag 25 mei. Deze dag wordt in samenwerking met Alliander en KEMA georganiseerd en zal in teken staan van “Power Quality en Smart Grids”. ‘s Ochtends zal er een bezoek aan KEMA plaatsvinden, waarbij een introductie plaatsvindt van de KEMA activiteiten binnen het Power Quality gebied. Vervolgens zal er een rondleiding plaatsvinden in het Power Quality lab van KEMA. ’s Middags volgt een bezoek aan vakantiepark Bronsbergen (Zutphen), waarin netbeheerder Alliander een microgrid heeft aangelegd. Programma - 7.45 uur vertrek per touringcar vanuit Eindhoven - 9.30 uur aankomst bij KEMA (Power Quality lab) - 9.45 uur welkom KEMA, inleiding Power Quality lab/KEMA- activiteiten op Power Quality gebied - 10.15 uur Power Quality Belang van kwaliteit van spanning en stroom - 11.00 uur bezoek Power Quality lab - 12.00 uur vertrek per touringcar naar vakantiepark Bronsbergen Zutphen - 13.00 uur lunch - 14.00 uur introductie “smart grids en Power Quality” - 15.00 uur bezichtiging “Microgrid Bronsbergen” - 16.00 uur hapje/drankje nabespreking - 18.30 uur diner - ±23.00 uur aankomst per touringcar in Eindhoven
Meer info

SAPPI - woensdag 15 februari 2012
In de eerste 2 weken van het 3e kwartaal is een excurie gepland naar SAPPI (South African Paper and Pulp Industry). Tijdens deze excursie zullen we een WKK, middenspanning koppeling en een papier fabriek gaan bekijken. De dag zal afgesloten worden met een avond in Maastricht waar we onder het genot van een drankje de dag kunnen bespreken. Het vervoer naar en van de excursie zal gedaan verzorgd worden door Waldur. Voor de personen die dicht bij wonen of direct willen gaan wij gaan per trein en je kunt aan sluiten op het station van Maastricht
Meer info

Excursie KEMA naar schakelstation Eindhoven Oost - dinsdag 17 januari 2012
Op dinsdagmiddag 17 januari organiseert Waldur is samenwerking met KEMA een excursie naar het schakel-/transformatorstation Eindhoven Oost. Dit station is één van de grootste hoogspanningsstations van Nederland en hier vindt de elektrische energieverdeling voor Brabant plaats. Daarnaast kenmerkt het station zich door de vele spanningsniveaus die getransformeerd worden van 400 kV naar 10 kV en de vermogensschakelaars die in staat zijn kortsluitstromen tot 63 kA te onderbreken. Wil je dit schakel-/transformatorstation in de praktijk zien en in contact komen met KEMA, schrijf je dan in via deze mail door middel van een reply op deze mail of via de inschrijflijst bij de Waldur kamer. De excursie duurt ongeveer 2,5 uur.
Meer info

Nieuwjaarsborrel - donderdag 12 januari 2012
Het is weer zover, de jaarwisseling staat voor de deur en dat moet uiteraard gevierd worden. Waldur zal i.s.m. de capaciteitsgroep EPE een nieuwjaarsborrel organiseren. De borrel zal uiteraard een assortiment aan bier, wijn en hapjes bevatten. Het is een gezellige middag waar de leden van de capaciteitsgroepen EPE en EES en Waldur kunnen mixen.

Paintball - donderdag 15 december 2011
De aankomende week zal een paintball toernooi plaats vinden tussen Waldur, ODIN en IEEE. Dit toernooi wordt een kracht meting tussen de drie grootmachten binnen de faculteit en we zullen uiteraard proberen te winnen. Op donderdag 15 december om 13:30 verzamelen we bij de Waldur kamer en de wedstrijd zal beginnen om 14:30. De wedstrijd zal een 2 uur duren waarna we terug zullen reizen naar de TU/e en we zijn altijd terug om 17:00 uur. De paintball wedstrijd zal €29,50 gaan kosten pp. de inschrijving zal open zijn tot dinsdag 15:00 uur. Op de locatie is geen pin automaat aanwezig.
Meer info

VanDerLande - dinsdag 18 oktober 2011
Waldur reisde deze dag af naar Vanderlande met een groep van 15 studenten. De excursie stond in het teken van de integratie van elektromechanica in transportbanden. De excursie begon met een presentatie over de achtergrond van de techniek van de transportbanden, hierbij lag de nadruk op vermogenselectronica, regeltechniek, aandrijvingen en laagspanningskabels. Vervolgens ving de rondleiding door het innovatiecentrum aan, waardoor de studenten de technische mogelijkheden van de transportbanden in de praktijk konden zien. De excursie werd door de deelnemende studenten als geslaagd beschouwd, omdat de Electrical Engineer zich bij dit bedrijf focust op een breed scala aan vakgebieden binnen de Elektrotechniek.
Meer info

Lunchlezing TenneT - donderdag 13 oktober 2011
De jaarlijkse lunchlezing van TenneT is dit jaar i.c.m. het bachelor vak ‘Inleiding Elektriciteitsvoorziening’ georganiseerd, met als onderwerp ‘Balancing Sustainbale Energy’. Dit actuele onderwerp leverde een grote interesse op bij de potentiele doelgroep van Waldur (studenten bachelor/master geïnteresseerd in energietechniek), waardoor de inschrijvingen opliepen tot wel 80 studenten. Ondanks dat de capaciteit van de sfeervolle ‘Senaatzaal’ beperkt was tot 75 studenten, kozen enkele studenten voor een staanplaats, omdat het actuele onderwerp van de lezing veel interesse wekte bij de studenten. Tijdens de lezing stonden er twee onderwerpen op het programma, waarbij de onlangs gepromoveerde Jasper Frunt mocht aanvangen met zijn onderzoeksonderwerp ‘Load Balancing of Wind Power’. Hierbij heeft hij de afstemming van vraag en aanbod van energie in het huidige elektriciteitsnet besproken en de integratie mogelijkheden van grote vermogens aan wind energie toegelicht. Na een korte pauze was Bart Pluijms namens TenneT aan de beurt. Hij heeft de maatschappelijke en politieke aspecten van elektriciteitsnetten besproken (o.a. vergunningen voor nieuwe hoogspanningslijnen en nieuwbouw van centrales). Hierbij lag de nadruk op de politieke besluitvorming en de adviserende rol van TenneT hierin. Ten slotte heeft hij de marktwerking van het elektriciteitsnet en de financiële consequenties voor TenneT hiervan besproken. Na afloop van de lezing vond er lunch plaats, waarbij vele studenten de netwerkmogelijkheid hebben benut.
Meer info

Excursie e-Traction - maandag 6 juni 2011
Op maandag 6 juni reisde Waldur af naar Apeldoorn voor een bezoek aan e-Traction. Na een lange treinreis werden we door e-Traction opgehaald met een door hun aangepaste elektrische bus. E-Traction is een bedrijf dat in-wheel motoren voor elektrische bussen ontwikkelt. E-Traction ontwikkelt zowel de drive, power elektronica alsmede control. Er waren interessante presentaties over de door hun ontwikkelde motoren. Daarna volgde een fabrieksrondleiding en interessante discussie tijdens de lunch. Tenslotte was een een demo waarbij we allemaal mochten rijden in een elektrisch aangedreven Mercedes G klasse. Deze dag was erg geslaagd!
Meer info

Begunstigersdag 2011 - vrijdag 27 mei 2011
Vrijdag 27 Mei organiseert Waldur de Begunstigersdag. Dit jaar blijven we in Eindhoven voor een bezoek aan Prodrive en ASML.

’s Ochtends wordt Prodive bezocht worden en zullen zij presentaties geven over de vermogenselektronica die voor ASML ontworpen wordt. Naast de presentaties zal er een rondleiding plaatsvinden door de assemblagehal van Prodrive.
’s Middags wordt er een bezoek gebracht aan ASML en zal er een rondleiding door de cleanroom plaatsvinden. In de cleanroom is vermogenselektronica aanwezig die door Prodrive is ontworpen.

Programma
9.00: Vertrek met bus voor Potentiaal
9.30: Ontvangst bij Prodrive en start introductie presentatie van Prodrive
10.00: Technische presentatie 1 Prodrive
10.30: Technische presentatie 2 Prodrive
11.00: Rondleiding Prodrive, waarbij de groep verdeeld wordt in subgroepen
12.00: Lunch bij Prodrive
13.00: Vertrek naar ASML
13.30: Ontvangst door ASML en start introductie presentatie ASML
14.30: Groep wordt opgedeeld in 4 subgroepen, deze subgroepen zullen een roulerend programma volgen dat als volgt wordt opgedeeld;
presentatie inleiding wafer scanner, presentatie kosmische straling, presentatie power electronics roadmap en een cleanroom bezoek. 16.00: Borrel
17.00: Vertrek per bus vanaf ASML voor diner in Eindhoven

Symposium Pure Windst - dinsdag 19 april 2011
In samenwerking met Cigre organiseert Waldur op dindag 19 april het Symposium "Pure Windst". Deze dag zal in teken staan van Offshore wind met o.a. sprekers van Liandon, We@Sea, Tennet, Fedet en TU Delft. Daarnaast zal René Leegte, VVD fractiewoordvoerder Energie en Milieu in de Tweede Kamer, aanwezig zijn. Voor studenten bedraagt deelname aan deze dag slechts 5 euro. Meld je nu snel aan bij ons!
Meer info

Excursie KEMA - donderdag 24 februari 2011
In het kader van het vak Vermogensschakelaars heeft Professor Smeets zijn studenten uitgenodigd een bezoek te brengen aan het High Power Lab van KEMA, waar onder andere kortsluitschakelaars worden getest. Ook Waldur was uitgenodigd een kijkje te nemen bij de grootste testfaciliteit van vermogensschakelaars ter wereld. Deze excursie was zeer geslaagd!
Meer info

Nieuwjaarsborrel - woensdag 12 januari 2011
Dit jaar werd de nieuwjaarsborrel weer in samenwerking met de vakgroep EPE georganiseerd. Omdat de de vaatjes bier vorig jaar zo goed zijn bevallen hebben we dit jaar uit hetzelfde vaatje getapt. Met een opkomst van ongeveer 50 man was het een erg gezellige borrel.

Lunchlezing Tennet - dinsdag 23 november 2010
TenneT gaf dinsdag 23 november in de Senaatszaal van het Auditorium een lunchlezing met als onderwerp “Dynamic Rating”. De presentatie werd gegeven door Hylco Hoekstra en Mark Vertogen. Zij vertelden ons over het idee om de transportcapaciteit te verhogen indien het weer dit toelaat. Denk hierbij aan verhoging bij lage temperaturen en veel wind. Na afloop werd er nog een lekkere lunch bestaande uit soep en sandwiches geserveerd in de Zwarte Doos. Het was een zeer interessante lezing met een hoge opkomst van 40 man.
Foto's

Excursie kerncentrale Borssele en getijdecentrale - woensdag 29 september 2010
Woensdag 29 september reisde Waldur af naar de provincie Zeeland voor een bezoek aan de kerncentrale Borssele en de getijdecentrale bij Total. Met 2 personenbusjes reisden we 's ochtends om 8 uur af naar het westen.

Borssele is de enige kerncentrale van Nederland, met een reactorvermogen van 512MW. Na een presentatie over de werking en veiligheid van de centrale volgde een uitgebreide veiligheidscontrole en konden we onder begeleiding van 3 beveiligers en onze rondleider de kernreactor betreden. Deze indrukwekkende rondleiding bracht ons tot vlakbij het (in bedrijf zijnde) reactor vat en zelfs hebben we met onze eigen ogen in het bassin kunnen kijken waar de gebruikte splijtstofstaven lagen.

Daarna werd een bezoek gebracht aan de getijdecentrale van 30KW. Dit is een pilot waarmee dit concept wordt onderzocht. We werden ontvangen op de total raffinaderij, total is de eigenaar van de steiger waar het pilotproject draait. Hier kregen we eerst wat inzicht in het reilen en zeilen op de raffinaderij en vervolgens werd een presentatie gegeven over de getijdecentrale. Hierna vertrokken we naar het pilotproject. Ook zeer interessant om dit in werking te zien, nog verre van commercieel toepasbaar maar zeker met mogelijkheden voor de toekomst. Voor meer info over de getijdecentrale: http://www.c-energy.nl

Omdat de terugreis pas om 18.00 uur werd ingezet is er een etensstop ingelast in Goes. Alwaar wij na een korte zoektocht naar een parkeerplaats en het marktplein belandden bij een gezellig eetcafe.

Rond 23.00 uur waren we weer terug in Eindhoven.
Meer info

Waldur Begunstigersdag - vrijdag 21 mei 2010

Zoals elk jaar wordt ook dit jaar een begunstigersdag georganiseerd. Op 21 mei zal Waldur afreizen naar Coevorden om daar een bezoek te brengen aan Imtech-Vonk.

Bij Imtech-Vonk worden hun activiteiten op het gebied van Vermogenselektronica gepresenteerd en is er een rondleiding door de montagehal.

In de loop van de middag zullen we ons verplaatsen richting de Radboud Universiteit Nijmegen waar we een bezoek gaan brengen aan het High Field Laboratory. In dit laboratorium voor onderzoek met zeer sterke elektromagneten heeft Imtech-Vonk de 20MW installatie verzorgd.

Zoals gebruikelijk wordt de begunstigersdag ook dit jaar afgesloten met een borrel en daarna een gezamelijk diner.

Het programma zal er als volgt uitzien:

7.00u: Vertrek vanuit Eindhoven voor Potentiaal
10.15u: Aankomst en ontvangst bij Imtech Vonk
10.30u: Presentatie Imtech Vonk
10.45u: Presentatie vermogenselektronica-activiteiten Imtech Vonk
11.30u: Presentatie Desy project
11.45u: Rondleiding
13.00u: Reis naar Nijmegen inclusief lunch
15.00u: Presentatie High Field Magnet Laboratory
15.15u: Presentatie installatie
16.00u: Rondleiding door het laboratorium
17.00u: Borrel
18.00u: Vertrek naar een restaurant in de omgeving van Nijmegen
22.30u: Aankomst in Eindhoven


Meer info

Excursie Emotron - maandag 10 mei 2010
Emotron uit Bladel is een bedrijf dat oplossingen biedt voor het starten, regelen, beveiligen, bewaken en stoppen van machines die worden aangedreven door elektromotoren. Ze zijn gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van power elektronica voor asbelastingsmonitoren, softstarters en frequentieregelaars. Veel voorkomende toepassingen voor deze power elektronica zijn: pompen, ventilatoren, compressoren, blowers, kranen, liften, maalmachines en molens. We zullen op maandag 10 mei om 12 uur verzamelen, waarna we met het openbaar vervoer naar Bladel zullen reizen. Tegen half twee worden we ontvangen en zal er een presentatie plaats vinden over het bedrijf en over de power elektronica die er ontworpen en geassembleerd wordt. Na de pauze zal er daarna een rondleiding volgen over de R&D-, de test- en productie afdeling. Rond 16.30 uur gaan we terug richting de bushalte, waarna we rond 17.30 uur weer terug zijn in Eindhoven.

Excursie Prodrive - donderdag 11 maart 2010
Donderdag 11 maart is er een middagexcursie naar Prodrive georganiseerd. Zij ontwikkelen onder andere producten en oplossingen in de gebieden van de vermogenselektronica, bewegingscontrole, mechatronica en robotica. Het was een erg leuke excursie met onder andere een rondleiding over de afdeling vermogenselektronica en een rondleiding door de productiehal.
Meer info
Foto's

Nieuwjaarsborrel - woensdag 13 januari 2010
Ook dit jaar werd de nieuwjaarsborrel in samenwerking met de vakgroep EPE georganiseerd. En zoals te zien op de foto's werd er dit jaar uit een ander vaatje getapt. Met een opkomst van meer dan 50 man was het een erg gezellige borrel.
Foto's

Lunchlezing TenneT - woensdag 9 december 2009
TenneT gaf woensdag 9 december in de zwarte doos een lunchlezing met als onderwerp “Net op zee”. De presentatie werd gegeven door een oude bekende, Inge Tichelaar. Zij vertelde ons over de problemen bij de koppeling van een off-shore windpark aan het land en de rol die TenneT hierin speelt. Na afloop werd er nog een lekkere lunch bestaande uit soep en sandwiches geserveerd.
Foto's

Bezoek energie centrale Moerdijk I & II - donderdag 12 november 2009
Donderdagmiddag 12 november organiseerde Waldur i.s.m. Essent een excursie naar de energie centrale Moerdijk I. Tijdens deze middag kreeg je antwoordt op de vragen wat nu precies een elektro ingenieur voor Essent kan betekenen en we keken mee naar de ontwikkeling van de nieuwe centrale Moerdijk II. Natuurlijk krijgen we ook een rondleiding door de centrale en sloten we af met een gezellige borrel. Kortom een geslaagde excursie in een niet alledaagse omgeving.
Foto's

Excursie FOM Rijnhuizen - donderdag 15 oktober 2009
Deze dag stond geheel in het teken van plasmafysica. Na een algemene presentatie van FOM Rijnhuizen, kregen we drie demo's van de verschillende afdelingen, onder andere van: Plasma-wand interactie, Microgolfdiagnostiek voor ITER ( voor de kernfusiereactor) en de afdeling Power Electronics. Daarna volgde nog een presentatie over kernfusie, een belangrijk item in de energiewereld. Het was een geslaagde dag en we hebben veel geleerd en gezien!
Foto's

WIND (Studiereis naar München) - woensdag 23 september 2009

De WIND (Waldur & IEEE Nach Deutschland) zal ‘waaien’ van woensdag 23 tot en met zondag 27 september 2009. Excursies naar BMW, Siemens en Bosch een bezoek aan het Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik en natuurlijk het Oktoberfest staan op het programma (meer info).

De inschrijvingen zijn geopend tot 21 juni.

Wisselings ALV - woensdag 26 augustus 2009

Voorlopige agenda
1. Opening
2. Agenda
3. Notulen
4. Mededelingen
5. Begroting WIND
6. Wisseling bestuurslid
7. W.V.T.T.K.
8. Rondvraag
9. Sluiting

Waldur Full HD Ready Filmavond - woensdag 3 juni 2009
Om weer eens met goede moed de tentamens tegemoet te gaan presenteert Waldur weer eens een filmavond! Er is een prachtige rondreis gepland en er is voldoende beeldmateriaal in Full-HD aanwezig! Komt dat zien! Vanwege het tijdstip willen we gezamelijk ergens wat eten bestellen bij een bezorgservice, dus neem wat contanten mee.

Begunstigersdag - vrijdag 29 mei 2009

Na ruim anderhalf jaar wachten was het gelukkig weer zover, de begunstigersdag. Dit jaar staat deze geheel in het teken van kabels en ondergronds energietransport. Er werd dan ook een bezoek gebracht aan de Twentse Kabelfabriek in Haaksbergen. Hier had men voor ons een erg uitgebreid en interessant programma opgesteld, waardoor het naast een erg gezellige ook erg interessante dag is gebleken, waarvoor we TKF/TKH willen bedanken.
Foto's

Excursie Decentrale energieopwekking - donderdag 28 mei 2009

Deze dag stond geheel in het teken van decentrale energieopwekking. Na een aantal presentaties op het park Bronsbergen, was het tijd om de installatie te gaan bekijken die dit hele park -en desgewenst een stukje van het Nederlandse net- van energie voorziet. Ook werd een bezoek gebracht aan Alliander, waar ons het een en ander over monitoring van het distributienet werd verteld. Het was een erg geslaagde dag met een groot aantal deelnemers.
Foto's

Halfjaarlijkse ALV met aansluitend Diesborrel - woensdag 1 april 2009
Op 1 april heeft de halfjaarlijkse ALV plaatsgevonden. Op deze ALV heeft Thomas Ariaans zijn functie van penningmeester overgedragen aan Michel van Eerd. Aansluitend heeft de diesborrel plaatsgevonden.

Excursie KEMA HPL - woensdag 18 maart 2009
In het kader van het vak Vermogensschakelaars heeft Professor Smeets zijn studenten uitgenodigd een bezoek te brengen aan het High Power Lab van KEMA, waar onder andere kortsluitschakelaars worden getest. Ook Waldur was uitgenodigd een kijkje te nemen bij de grootste testfaciliteit van vermogensschakelaars ter wereld.
Foto's

Lunchlezing TenneT - woensdag 18 februari 2009
Woensdag 18 februari heeft de jaarlijkse luchlezing van TenneT plaatsgevonden. De heer Koreman heeft een interessante presentatie gegeven over het ontwerp van nieuwe masten, waarmee aan de nieuwe richtlijnen voor magnetische veldsterkte wordt voldaan. De lunch in de University Club beviel ook erg goed, deze lezing is dan ook goed bezocht.
Foto's

Nieuwjaarsborrel 2009 - vrijdag 9 januari 2009
De eerste gecombineerde EPE + Waldur nieuwjaarsborrel was een succes!
Foto's

Excursie Smit Transformatoren - donderdag 4 december 2008
Op 4 december bezochten Waldur en Thor gezamelijk Smit transformatoren in Nijmegen om het fijne van het ontwerp en productieproces van de grootste trafo's te weten te komen. Kortom: gigantische bakbeesten en kilo-ampere's, een echte Waldur excursie
Foto's

Ledenuitje - dinsdag 27 mei 2008
Op dinsdag 27 mei bezocht een delegatie Waldur leden Hezemans karting om daar de baan onveilig te maken en te genieten van een welverdiend diner.
Foto's

Meerdaagse Reis - donderdag 15 mei 2008
Eind mei zal er een gezellig uitstapje gemaakt worden naar onze oosterburen. Daar zal de kabelfabriek van NKT bezocht worden alwaar de HTSC kabels gemaakt worden. Verder de magnetenfabrikant Vacuuumschmelze en uiteraard zal de Duitse gemutlichkeit niet ontbreken. De kosten zullen 50 euro pp. zijn; kortom een koopje! Dit dankzij onze sponsoren: TenneT, NXP en IEEE (Benelux chapter)
Meer info

Waldur Nieuwjaarsborrel 2008 - woensdag 9 januari 2008
Zoals ieder jaar organiseert Waldur ook dit jaar weer de Waldur Nieuwjaarsborrel voor haar leden en begunstigers. De Nieuwjaarsborrel zal gehouden worden op woensdag 9 januari van 17.00 tot 20.00 uur in het Walhalla (het Walhalla is dus 1 uur langer open dan gebruikelijk!). Ook ditmaal zullen de kosten voor de consumpties weer op rekening van Waldur zijn. Als Waldur-bestuur hopen wij velen van jullie op de 9e januari een goed en gelukkig 2008 toe te wensen!

Symposium: 'HTSC Cable is Cool!' - dinsdag 27 november 2007
Symposium 'HTSC Cable is Cool!' Zoals ieder jaar organiseert Waldur ook dit jaar weer een symposium. De titel van het symposium van dit jaar is 'HTSC Cable is Cool!'. Het is een internationaal symposium en zal gaan over de historie van supergeleiding, de fysische mogelijkheden en beperkingen van supergeleiding, de benodigde koelingstechnieken en de toepassingsgebieden van supergeleiding. Het hoofdonderwerp van het symposium is de toepassing van supergeleiding in vermogens transmissie kabels, met als concreet voorbeeld de eerste toepassing van supergeleidende kabels in Nederland. Voor meer informatie kun je terecht op de symposiumwebsite. Inschrijven voor het symposium kan o.a. via de symposiumwebsite.
Meer info

Excursie Amercentrale - woensdag 31 oktober 2007
Een groep van ruim 15 Waldurianen bezocht Geertruidenberg om daar de bron van onze verslaving te bezoeken: de Amercentrale. Ook werd het naastgelegen 380kV station van TenneT hierbij direct even aangedaan. Met een gezond aantal deelnemers en enthousiaste begeleiding kan deze dag met recht een succes worden genoemd.
Foto's

Begunstigersdag 2007 - vrijdag 28 september 2007
28 september was het weer zover, de jaarlijkse begunstigersdag. Dit jaar stond deze geheel in het teken staan van de liberalisering van de energiemarkt en de inpassing van duurzame energie in dit proces. ’s Ochtends werd er afgereisd naar Tennet in Arnhem, waar het programma werd ingeleid met een visie op het onderwerp van de netbeheerder en een beschouwing vanuit de energiemarkt zelf. De dag werd voortgezet bij Siemens met een presentatie en discussie over zonneenergie en de beklimmen van een windmolen. Uiteraard werd de dag passend afgesloten met een gezamelijk diner.
Foto's

Lunchlezing TenneT - woensdag 19 september 2007
Woensdag 19 september om 11.30u heeft TenneT een lunchlezing verzorgd. Deze lezing heeft als titel: "NorNed: van zee naar land, van DC naar AC". Onder het genot een van een geheel verzorgde lunch in de University Club werden de leden de laatste ontwikkelingen in het NorNed project bijgebracht.
Meer info

EVT-BBQ - vrijdag 8 juni 2007
Vrijdag 8 juni heeft weer de jaarlijkse EVT-barbecue plaats gevonden en daarvoor waren ook alle Waldur-leden van harte uitgenodigd. De BBQ begon om 15.30u en had plaats op het bordes van het Corona-gebouw. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en hebben we het nagenoeg droog gehouden. Uiteraard kunnen een paar bliksemschichten niet ontbreken op een EVT BBQ

Lunchlezing Shell - woensdag 30 mei 2007
In december 2005 bracht Waldur al een bezoek aan Shell Moerdijk. In het late voorjaar heeft Shell een lunchlezing gegeven. Onderwerp was "How is Shell facing the energy challenge".
Meer info
Foto's

Smart power solutions for the future - woensdag 30 mei 2007
Het sterkstroomdispuut van de faculteit Elektrotechniek van de TU Delft organiseert dit jaar ook een symposium. Met dit symposium zal worden ingegaan op de toekomst van de elektriciteitsvoorziening. Er zal worden gesproken over slimme beveiliging van onderstations, inpassing van decentrale opwekking, de ontwikkeling van techniek op dit gebied en de problemen die daarbij komen kijken. Op de dag van het symposium zal tevens een door de vereniging EMVT georganiseerde kennismarkt plaatsvinden. Deze kennismarkt vermogensconversie geeft een beeld van de state-of-the-art ontwikkeling van oplossingen en toepassingen van vermogensconversie. Op de kennismarkt zullen onderzoekers en bedrijven lezingen en productpresentaties verzorgen die een beeld geven van de stand der wetenschap en techniek op het gebied van vermogensconversie. Zowel actuele ontwikkelingen als praktische oplossingen zullen worden besproken en getoond. Het is de bedoeling om op deze kennismarkt zowel aanbieders als gebruikers van kennis en producten met elkaar in contact te brengen.
Meer info

Excursie Emotron - maandag 21 mei 2007
Emotron ontwikkelt oplossingen voor het starten, beveiligen, besturen en stoppen van machines en processen die worden aangedreven door elektromotoren. Waldur brengt deze middag een bezoek aan dit bedrijf.
Meer info
Foto's

Ledenuitje - donderdag 26 april 2007
Zoals ieder jaar hadden we weer een ledenuitje. Dit jaar was het iets luxer in verband met het lustrum. Er werd gepaintballed en daarna de dorst gelest in het Walhalla dat dankzij het mooie weer buiten was. De avond werd afgesloten met een diner en enkele drankjes op Stratumseind.
Foto's

Halfjaarlijkse ALV - dinsdag 24 april 2007
Foto's

Meerdaagse Excursie Londen - woensdag 18 april 2007
tot zaterdag 21 april 2007
Van 18 april t/m 21 april is een groep van 12 personen afgereisd naar Londen. EDF, KEMA, Ford en Imperial College werden bezocht. Uiteraard is de stad Londen zelf ook verkend met tripjes naar de Tower Bridge, London eye en het Science Museum.
Meer info

Lustrumdiner - vrijdag 13 april 2007
Het diner was voor alle begunstigers en leden van Waldur en vond plaats bij het Holiday Inn in Eindhoven. Na het eten was er entertainment in de vorm van een mini-casino: poker en black-jack.
Foto's

Lustrumfeest Waldur - donderdag 5 april 2007
Om het 7e lustrum van Waldur te vieren werd de lustrummaand april ingeluid met een groot feest in het Walhalla. Volgens de Waldur-traditie werden er worsten gebakken en uiteraard waren er enkele gratis fusten bier.
Foto's

Excursie Huisman-Itrec - maandag 12 maart 2007
Huisman-Itrec, o.a. gevestigd in Schiedam, ontwikkelt staalconstructies, besturings- en aandrijftechniek bij hijskranen, pijplegsystemen en andere grote en complexe offshore-staalconstructies.
Meer info
Foto's

Waldur Filmavond - donderdag 8 februari 2007
Terug van weggeweest: de Waldur-filmavond! Er zal een aantal films zijn om uit te kiezen, maar zelf films meebrengen mag natuurlijk ook.

Waldur Nieuwjaarsborrel - vrijdag 12 januari 2007
Foto's

Lunchlezing TenneT - woensdag 6 december 2006
Henrie Mathijssen van Netbeheerder TenneT verzorgde een lunchlezing met de titel: "Systeemdiensten, TenneT in de rol van markt facilitator".
De lezing ging in op de rol die TenneT heeft in het faciliteren van de Nederlandse en Noord-West Europese energiemarkt door ondermeer het oprichten van APX en TSO Auction en de uitvoering van het systeem van balanshandhaving. Als "toetje" vertelde Henrie nog iets over de stroomstoring van 4 november jongstleden die grote delen van Europa trof. Bij de UCTE is daar nog meer informatie over te vinden.
Pim Jacobs, Waldur-erelid en sinds anderhalf jaar Trainee bij TenneT, vertelde kort iets over zijn overstap van student naar werknemer van TenneT.
Presentaties:
Systeemdiensten, TenneT in de rol van markt facilitator (PDF, 1,75MB)
Animatie van de storing op 4 november 2006 (MS PowerPoint, 895kB), sheet 36 van bovenstaande presentatie.
Foto's

Waldur Sollicitatietraining - woensdag 8 november 2006
De eerste Waldur Sollicitatietraining was een groot succes. De 12 deelnemers en drie bedrijven waren tevreden over het verloop. Na afloop van de gesprekkenronden werden nog nuttige algemene tips door de recruiters gegeven, waarna in het Walhalla nog informeel kon worden nagepraat.
De volgende bedrijven waren tijdens deze middag aanwezig:
- NXP Semi-conductors (voormalig Philips Semi-conductors)
- Ing. Buro Arnhem
- Nuon
Foto's

ALV Waldur - vrijdag 27 oktober 2006
Tijdens deze ALV heeft er weer een bestuurswisseling plaatsgevonden.
Foto's

Excursie NUON - woensdag 25 oktober 2006
Op 25 oktober bracht Waldur een bezoek aan twee onderdelen van NUON: Continuon en NUON Tecno. Een zeer geslaagde excursie.
Foto's

Lunchlezing Eneco - woensdag 18 oktober 2006
Wederom een lunchlezing, nu verzorgd door Eneco.
Onderwerp is het "Air Liquide project" waarbij twee WKK's van 125 MVA elk worden aangesloten op het 150kV-net waarvoor onder andere een nieuw 150kV-station is gebouwd.
Meer info
Foto's

Studenten Open Dag FOM Rijnhuizen - donderdag 12 oktober 2006
Met een kleine groep studenten reisde DSD Waldur af naar Nieuwegein voor een bezoek aan deze open dag speciaal voor studenten.
FOM staat voor Fundamenteel Onderzoek der Materie en op locatie Rijnhuizen houden ze zich bezig met onderzoek naar plasma fysica. FOM anticipeert ook in het onderzoek voor de ITER, de internatonale experimentele kernfusie reactor die in Frankrijk gebouwd gaat worden.

Lunchlezing KEMA - woensdag 20 september 2006
KEMA trapte dit collegejaar af met een lunchlezing. Door middel van een interactieve quiz werden de vele verschillende activiteiten van KEMA doorgenomen.
Foto's