Draaistroomdispuut WALDUR

Terug naar het overzicht

Begunstigersdag 1999

ECT

Op vrijdag 16 april 1999 werd tijdens de betrokkenen- en geïnteresseerdendag de containerterminal van ECT op de Maasvlakte in de Europoort bezocht. 's Morgens werd om 7.30 uur vertrokken voor E-hoog. Veel oudgedienden waren aanwezig, waarvan de meeste een baan in de energietechniek hebben. Ook een zestal studenten was aanwezig.

De reis naar de Europoort werd ingezet, onder het "genot" van een koffie verkeerd. Natuurlijk werd de toeristische informatie van de chauffeur zeer op prijs gesteld. Na een reis van twee uur werden we ontvangen in het bezoekerscentrum van ECT door de directeur van de terminal. Hier kregen we uitleg over ECT en containeroverslag in de gehele wereld. Ook werd een uitleg gegeven over hoe de containers op deze terminal werden overgeladen. Dit gebeurt namelijk semi-automatisch. De containers worden door een kraanmachinist uit het containerschip geladen. Deze plaatst iedere container op een autonoom rijdend wagentje, die ze naar één van de opslagplaatsen brengt. Hier wordt de container door een autonoom werkende kraan van het karretje gehaald en op een berekende plaats geplaatst.

Na de lunch in het bezoekerscentrum maakten we een rondrit op de terminal met de touringcar. We reden onder de kranen door en zagen de karretjes op enkele meters afstand rijden. In hoog tempo werden de containers van het schip geladen. Hierna kon één van de "karretjes" van dichtbij bekeken worden. “Karretjes” is echter een beetje zacht uitgedrukt, aangezien ze een behoorlijke lengte hebben. Zo konden we de motoren en de aansturing bekijken. We kregen ook de beveiliging van de wagentjes te zien. Met een ingenieus systeem wordt voorkomen, dat de karretjes over iemand of iets zouden heen rijden.

Na een afsluitend praatje vertrokken we naar een nabij gelegen truckersrestaurant. Hier konden we genieten van een versnapering en werd er hevig gesproken over de gezamenlijk passie: de energietechniek. Door professor Schot (lid van de HCW) werd de hoop uitgesproken dat binnen enige jaren WALDUR weer opgestart zou worden. Ook sprak hij de hoop uit dat één van de aanwezige studenten de plaats van Koen Gommers in de HCW wilde overnemen, als deze binnenkort zou afstuderen. Helm Jansen en Davy Thielens besloten hier over na te denken. Hierna was er een Indisch buffet. Tijdens dit buffet werd nog druk gediscussieerd over de geringe interesse voor de energietechniek van de huidige elektro-studenten. Na een zeer smakelijk toetje, werd de terugreis ingezet. In de bus werd ook nog het nodige blikwerk gebruikt en werd een nieuwe uitspraak geschapen: "Snap je het nu echt niet of wil je het niet begrijpen!". Na de aankomst gingen enkele oudgedienden, vergezeld door enkele studenten, naar de AOR. Al met al een leerzame en vooral ook een gezellige dag.