Draaistroomdispuut WALDUR

Terug naar het overzicht

Begunstigersdag 2003

Corus

Waldur is weer springlevend en dus hadden we dit jaar weer een vertrouwde Begunstigersdag in plaats van een Betrokkenendag! Afgelopen juni zijn we met een bus vol met enthousiaste Waldur-leden en -begunstigers naar Corus, het voormalige Hoogovens, gereden. Het verwachte spektakel: tonnen gloeiend staal dat binnen enkele minuten gereduceerd wordt tot een rol flinterdun metaal. Een verslag van deze geslaagde activiteit.

Aangekomen in het hoge noorden worden we vriendelijk ontvangen door onze gastheer Hans Akkerman. In zijn presentatie wordt gedetailleerd uitleg gegeven over de organisatie van Corus, de belangrijkste producten en speerpunten en over de gevolgen van strategische keuzes. Dat er in het verleden niet alleen goede keuzes gemaakt zijn wordt niet ontkend, maar uitvoerig bediscussieerd. Het communicatiebeleid bij Corus houdt in dat op eerlijke vragen ook eerlijke antwoorden worden gegeven, wat een welgemeend compliment oplevert van prof. Schot aan onze gastheer.

De producten van Corus zijn samen te vatten als grote plakken en zware rollen staal, eventueel gecoat, verzinkt of geverfd. Een van de specialiteiten van Corus is dat het staal vervormbaar blijft zonder dat het barst. Uit concurrentieoogpunt worden beton- en smeedstaal niet meer door Corus gemaakt. Want hoe je het ook wendt of keert, produceren in Europa blijft duur in vergelijking met produceren in "lage lonen landen." Corus heeft zich daarom gespecialiseerd op hoogwaardig staal, dat minder dan 0.3% koolstof bevat. Het produceren van staal blijft immers vakmanschap en in andere landen ontbreekt veelal de kennis en techniek voor productie van dit hoogwaardig staal.

Alle kennis is gegenereerd binnen het bedrijf en ook de meeste machines zijn ontworpen door Corus zelf, wat ze natuurlijk een flinke voorsprong geeft op de rest van de wereld. De laatste innovatie van Corus is de koudwalsstraat, waar het staal "slechts" tot 1650 graden wordt verhit in plaats van de gebruikelijke 3000 graden. Dit levert een enorme energiebesparing op. Energiebesparing en milieubewustzijn staan hoog in het vaandel bij Corus. Zo wordt het staal gemaakt uit 50% nieuw en 50% gerecycled materiaal, waarvan 20% afkomstig is uit eigen schrootafval. In het energiebeleidsplan staan tevens afspraken voor de lange termijn met betrekking tot CO2 reductie, efficiency en kwaliteit.

Collega Ton de Jong van Corus' energy department geeft vervolgens een interessante lezing over de energievoorziening van Corus en het inkoopbeleid op de nieuwe liberale markt. Corus is met 300 MW ingekocht vermogen en 12 MW eigen productie, goed voor zo'n 4% van het gehele Nederlandse energieverbruik. Uit dit verhaal blijkt wederom dat de liberalisatie van de energiemarkt wel altijd vruchten afwerpt, maar dat deze vruchten ook bijzonder zuur kunnen zijn. En een vrucht die 90 miljoen duurder uitvalt is behoorlijk zuur...

Een voor ons onbekend feit is dat Corus ook een grote gasproducent is op de energiemarkt. Tijdens de productie van staal komen een verscheidenheid aan laag calorische gassen (4 tot 18 MJ/m3 in tegenstelling met 36 MJ/m3 van hoog calorisch Noordzeegas) vrij, die uitstekend geschikt zijn voor een selectie aan doeleinden.

Naast inkoop van stroom produceert Corus ook zelf een deel van de benodigde energie. De productie gebeurt met 2 STEG centrales en ook wordt energie gewonnen uit gasdruk (60 bar uit het landelijke net reduceren naar de benodigde 8 bar levert al snel een kleine 1,3 MW!) .

De voordrachten en discussies worden afgesloten met de mededeling dat 2005 een spannend maar duur jaar gaat worden voor Corus, aangezien dan de grootste van de twee hoogovens in revisie gaat. Tijdens deze 60 dagen durende klus zal de hoogoven uit productie genomen moeten worden, want een capaciteitsverlies van 60% veroorzaakt en een verlaging van de gasexport. Maar daarna kan de oven er wel weer 15 jaar tegenaan!

Na de ochtendsessie met goede presentaties en een groot aantal kritische vragen van onze begunstigers, is het tijd geworden voor de lunch. De goed verzorgde lunch valt bij iedereen in de smaak en aan tafel wordt gezellig bijgepraat over de strategie van Corus en de laatste ervaringen van menig Waldur-begunstiger.

Het programma wordt vervolgd met een rondgang door de staalproductiefabrieken. Daarbij wordt het gehele proces tot de productie van gloedhete rollen staal op de voet gevolgd. De waarschuwing om geen randen vast te pakken, blijkt niet ongegrond. Sommige ruimtes zijn nogal stoffig en smerig, maar daar ontkom je bijna niet aan in zo'n productieproces. Het gloeiende staal zorgde daarbij voor de nodige warmteontwikkeling, wat bij de meeste deelnemers tot de nodige zweetdruppels leidde. Toch was het niet voor niets: met name de relatief nieuwe staalwalserij was zeer interessant om te zien.

Het gehele proces tot productie van gloedhete rollen staal werd op de voet gevolgd. De waarschuwing om geen randen vast te pakken, bleek niet ongegrond. Sommige ruimtes waren nogal stoffig en smerig, maar daar ontkom je bijna niet aan in zo'n productieproces. Het gloeiende staal zorgt daarbij voor de nodige warmteontwikkeling, wat bij de meeste deelnemers tot de nodige zweetdruppels leidt. Toch is het niet voor niets: met name de relatief nieuwe staalwalserij is zeer interessant om te zien.

Tot slot worden we in onze touringcar rondgereden over het terrein van Corus; geen overbodige luxe, want Corus beslaat vele vierkante kilometers. Ondertussen krijgen we uitleg over de activiteiten in verschillende gebouwen op het terrein en krijgen we een goede indruk van alle bijkomstigheden binnen een staalproductiebedrijf. Daarbij valt een aantal sterk verouderde, en (deels) buiten gebruik zijnde, gebouwen op. Ook de plaats van lossen en opslag van de grondstoffen ijzererts en steenkool wordt uitvoerig bekeken. Al met al een indrukwekkend "kijkje in de keuken" van Corus.

Nu is het echter de hoogste tijd om het verloren vocht weer aan te vullen en te kijken of de consumpties uit de keuken van Corus ook zo goed zijn! De Waldur-leden en begunstigers doen hun naam eer aan, en zorgen ervoor dat de tapkraan goed open blijft staan. Tijdens de gesprekken en discussies moeten de kelen natuurlijk goed gesmeerd worden. De contactpersonen bij Corus worden bedankt en voorzien van een goede fles citroenbrandewijn en de liefhebber kon nog het nodige aan promotiemateriaal van Corus verzamelen.

Traditiegetrouw moet het Waldur-bestuur uiteindelijk aangeven dat het de hoogste tijd is om te gaan eten. Een week eerder had het bestuur van Waldur al een chinees beproefd en daar is dan ook een reservering gedaan om de magen van alle deelnemers op een sfeervolle manier, goed te vullen! Na een gezellig diner is het voor de buschauffeur tijd om te gaan, hoewel dit voor de meeste deelnemers zeker niet geldt. Zonder verdere vertraging, maar met het nodige plezier, komen we aan het einde van de avond weer terug in Eindhoven. Waldur-begunstigers: het was weer een zeer geslaagde dag en hopelijk tot volgend jaar!