Draaistroomdispuut WALDUR

Terug naar het overzicht

Begunstigersdag 2005

Philips Medical Systems & EMC lab

Foto's

Zoals de lezer van dit periodiek wel weet heeft Waldur een grote groep alumni achter zich staan die samen een breed netwerk vormen. Waldur maakt bij het organiseren van activiteiten gretig gebruik van de beschikbare contacten en daardoor kan er vaak net iets meer geregeld worden. Als tegenprestatie organiseert Waldur jaarlijks de begunstigersdag waar oud-Waldur leden weer een kunnen bijkletsen.

Moest er vorig jaar flink gereisd worden naar Den Helder voor een bezoek aan de marine, dit jaar zochten we het wat dichter bij huis. 's Ochtends werd er een bezoek gebracht aan Philips Medical in Best en 's middags waren we te gast bij Philips Applied Technologies EMC op de High Tech campus. Dat de werknemers van ProRail hadden besloten net op die dag te gaan staken zorgde voor wat logistieke probleempjes, maar zoals meestal kwam alles op z'n pootjes terecht.

Zoals gezegd begon het programma bij Philips Medical in Best. We werden ontvangen door Henk Tilleman, een oud-Waldur lid, en kregen uitleg over de principes van MR Imaging. Voor het scanproces zijn verschillende sterke magneetvelden nodig die met een grote nauwkeurigheid en snelheid opgewekt moeten worden. Dit eist natuurlijk veel van de vermogenselektronica en aansturing. De wisselende magneetvelden zorgen voor enorme krachten op de spoelen en dit was ook te horen tijdens de demonstratie die we later kregen. Buiten de magnetisch afgeschermde ruimte waar de scanner een proefpersoon aan het 'doorzagen' was werden ons verschillende scanmodi getoond waarbij telkens andere eigenschappen als contrastgrootheid werden gebruikt. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld bloedstromingen zichtbaar gemaakt worden waarmee bloedpropjes in hersenen opgespoord kunnen worden. De scanner was een nieuwe 'panorama' scanner. Deze hebben een horizontaal geplaatste magneet waar de patiČnt niet in ligt, maar onder. Hierdoor heeft de patiČnt meer gevoel van vrijheid en heeft de arts beter toegang tot de patiČnt wat een voordeel is bij bepaalde operaties.

Tegen de middag vertrokken we per bus naar de High Tech Campus waar we een lunch aangeboden kregen in de Strip. Na een wandeling over het terrein bezochten we het gloednieuwe en futuristische gebouw van Philips Applied Technologies EMC. Het gebouw bevat verschillende kleine en grote EMC meetkamers waar componenten of producten op hun magnetische strooiveld of immuniteit getest kunnen worden. We werden ontvangen door Hok Yap, die een inleidend verhaal hield over dit bedrijfsonderdeel van Philips. Naast EMC testen is het ook een competence centre voor EMC- en warmteontwerp aspecten. Later werd ook uitleg gegeven over de huidige richtlijnen rondom magnetische strooivelden van elektrische apparatuur. Juist omdat er weinig bekend is over de gezondheidsrisico's van magnetische velden zijn richtlijnen redelijk strikt. Tenslotte volgde er nog een uitgebreide rondleiding door het gebouw. Het meest indrukwekkend waren de grote absorberende en reflecterende meetkamers. In de absorberende meetkamer worden testobjecten op een draaitafel gezet en met een vaste antenne kan het stralingspatroon bepaald worden. Doordat de wanden en het plafond absorberend zijn lijkt het alsof er in het vrije veld gemeten wordt, maar dan zonder invloeden van buitenaf. In de reflecterende ruimte wordt de immuniteit van het testobject getest. De reflecterende wanden zorgen ervoor dat er meer uitgezonden vermogen van de antenne het testobject bereikt. Ronddraaiende reflectoren moeten dode plekken voorkomen. Beide ruimtes hadden wel iets futuristisch. Van enkele medewerkers kregen we uitgebreid uitleg over verschillende testprocedures.

Na het bezoek aan de High Tech Campus werden we per bus naar de markt van Valkenswaard vervoerd waar op een terras wat werd geborreld alvorens aan te schuiven voor het diner. Met uitzicht op met Valkenswaardse markt was het nog lang gezellig.Het was wederom een gezellige en interessante begunstigersdag. Tot volgend jaar zou ik zeggen!