Draaistroomdispuut WALDUR

Terug naar het overzicht

Begunstigersdag 2006

Clauscentrale en SABIC/EdeA

Foto's

Op vrijdag 12 mei was het al vroeg druk bij E-Hoog. Zo’n veertig man hadden zich verzameld voor een van de mooiste evenementen van het jaar, de Waldur begunstigersdag! Dit jaar zou die in het teken staan van DSM. Dit was echter een valstrik, want hoewel we wel naar Limburg zijn geweest, DSM hebben we niet bezocht. Om een uur of acht vertrok de bus richting Maasbracht. Onderweg werd wat vlaai genuttigd en wat gekletst, waardoor we ons ongemerkt al vrij snel in het buitenland bevonden. Buitenland? Ach, het voelde wel zo, omdat iedereen zijn paspoort bij zich had (of nerveus was over het niet bij zich hebben ervan) en menig telefoon enthousiast begon te piepen om te laten weten dat Orange ook in dit land goede service geeft.

In Maasbracht werd een bezoek gebracht aan de Clauscentrale. De Clauscentrale is één van de grotere centrales van ons land, met twee eenheden van ieder 640 MW. Sinds 1994 wordt de Clauscentrale ingezet als start/stopbedrijf, wat betekent dat hij wordt ingezet om wisselingen in de vraag naar elektriciteit op te vangen. Ondanks zijn 30 jaar, is de Clauscentrale nog vrij up-to-date. De centrale beschikt onder andere over low Nox-branders om de stikstofoxideuitstoot terug te dringen en kan ook groene stroom maken door palmolie te verbranden.

Na een ontvangst met wederom vlaai, werd door Micha Vermeer iets verteld over ‘asset management’ bij Essent Netbeheer. In de presentatie werd duidelijk hoe met behulp van kansen en effecten, het risico op een storing of een ongeluk wordt bepaald. Daarna was er nog een presentatie vanuit de centrale zelf, waarin werd verteld hoe de centrale werkt. Hierna was het tijd voor een kijkje in het ketelhuis en bij de generatoren. Voor velen gesneden koek, maar altijd leuk om weer eens te zien. Na afsluiting met een (zeer goede) lunch, was het tijd om verder het Limburgse in te trekken.

Op het industrieterrein bij Geleen werden we ontvangen bij Sabic, niet bij DSM dus. Sabic is een Saudi- Arabisch bedrijf dat enkele jaren geleden de petrochemie sectie van DSM heeft overgenomen. De groep werd in een aantal stukken verdeeld, waarna één groep ging kijken naar de nafta-kraker en een andere groep bij de energievoorziening (EdeA). Tussendoor werd natuurlijk gewisseld en vlaai gegeten.

Het bezoek aan de naftakraker bestond uit een presentatie over Sabic en de petrochemie op de locatie Geleen. Er staan verschillende installaties op het terrein, waaronder naftakrakers en fabrieken voor de productie van polypropyleen en polyethyleen. Binnenkort zal het geheel uitgebreid worden met een vijfde naftakraker en een aantal extra fabrieken voor verwerking, hierdoor moet de totale productiecapaciteit bijna verdubbelen. Sabic gebruikt momenteel ongeveer 170 MVA voor hun installaties en dat zal in de toekomst dus nog meer worden.

De naftakraker zelf hebben we helaas niet bekeken, wel een schaalmodel. Het model stond in een ruimte ter grootte van een kleine gymzaal en het duurde even voordat iedereen door had dat al die schaalmodellen die er stonden samen de naftakraker waren. Dat was toch iets meer buizen en frutsels dan verwacht… Daarna werd ook de schakelkamer van NAK4 bekeken.

De elektriciteitsvoorziening van het terrein waar Sabic en DSM (en nog wat kleinere bedrijven) gevestigd zijn, wordt geregeld door EdeA. EdeA is een samenwerking van onder andere Essent Intermediate. Bij EdeA hebben we eerst een presentatie gehad over de installatie, waarna een bezoek gebracht werd aan de warmtekracht centrale, de schakelruimte en een 150 kV GIS station.

De dag werd afgesloten met een diner bij een wokrestaurant dat ongeveer een half uur rijden buiten Roermond lag tussen de vakantiehuisjes. Ondanks dat we dus even geduld moesten hebben voor het restaurant gevonden was, was het eten erg lekker. Dat kan ook haast niet anders als je zelf je bord vol moet scheppen om het vervolgens aan de kok te geven met de opdracht het te wokken en er een sausje bij te gooien. De dag eindigde rond een uur of tien weer bij E-Hoog. Wederom een zeer geslaagde begunstigersdag.