Draaistroomdispuut WALDUR

Terug naar het overzicht

Begunstigersdag 2007

TenneT en Siemens windmolens

Foto's

Het begon vroeg in de ochtend van vrijdag 28 september, de begunstigersdag 2007 de dag waar vele Waldur begunstigers, EVTers en Walduriaanen naar uitkijken. Dit jaar een beetje later in het jaar dan gebruikelijk, maar daar was het programma zeker niet minder interessant door geworden.

Rond de klok van negen kwamen we na een lange gezellige busreis met de gebruikelijke vlaai aan bij TenneT te Arnhem waar de groep uitgebreid werd met verschillende in Arnhem werkzame begunstigers. Na het tweede stukje vlaai en gezellig bij gekletst te hebben onder het genot van een kopje koffie stonden ons een drie tal presentaties en een bezoek aan het landelijk bedrijfsvoeringscentrum te wachten.

Gaston beet de spits af met een presentatie over flow-based allocation waar het duidelijk werd dat de internationale energie stromen niet voor de hand liggen en tot slot kregen we nog een optimalisatie probleempje voorgeschoteld waardoor het college optimalisatie en lineair programmeren weer helemaal boven kwam. Alan Croes hield daarop een presentatie over de TSO van ons land TenneT genaamd. Deze presentatie ging naast over TenneT in het algemeen ook over de internationale ontwikkelingen van de energiemarkt en samenwerking tussen de verschillende TSO's in Europa en daar kan in de toekomst impliciete flow-Based markt koppeling niet ontbreken. Na wat koffie en een paar heerlijke broodjes volgde de laatste presentatie van Hanriette over alle ins and outs van energy trading, beurs apen en wat nu een bullish en een bearish marked is, maar de conclusie was toch dat het allemaal een beetje koffie dik kijken is. Tot slot van het bezoek aan TenneT kregen we na een korte uitleg van het SCADA systeem wat TenneT hanteert een rondleiding door het landelijk besturingscentrum, de plaats waar alle energie stromen over het koppel en transportnet gereguleerd en gecontroleerd worden.

Na het bezoek aan TenneT ging de nu veel grotere groep met de bus verder op weg naar Siemens in Zoetermeer. Aldaar werd na een korte introductie onder het genot van een kopje koffie en een inleidende presentatie over de energiebron van de toekomst de groep gesplitst voor een bezoek aan de windmolen die op het terrein staat. Deze 82m hogen molen heeft een tip hoogte van 122m en wekt bij windkracht 6 1.5MW aan energie op, goed voor zo'n 1200 huishoudens. Na het beklimmen van de 377 treden kun je nog naduizelend van de wentel trap genieten van een prachtig uitzicht over de gehele regio, in de verte kon je zelfs het E gebouw van onze Delftse collega's zien. Na het bestuderen van de regio Zoetermeer een NS onderstation wat er in de buurt staat kwamen we terug voor een interactieve discussie over zonne-energie wat echt leuke en interessante discussies op riep maar wat wil je met een zaal vol elektrotechnisch ingenieurs.

Van al dat discussiëren begon de maag een beetje te rommelen en werd het tijd om met de bus richting Bodegraven te rijden. Na enkele blikjes bier, een rond rit door het hele centrum van Bodegraven en de geniale opmerking van ik noem geen namen dat de trekpleister toch een soort nicotine kauwgom is voor alleenstaanden kwamen we aan bij het restaurant “in het Bonte varken” waar we onder het genot van een goed gesprek en enkele flessen bier genoten van een heerlijk buffet. Een waardige afsluiting van een leuke dag. Na een lange busreis kwamen we tegen eleven weer aan op de campus van de universiteit waar de begunstigersdag 2007 werd afgesloten met vele groeten en nog wat nagepraat.